Alla inlägg under januari 2011

Av Jenny, Eva o Mia - 28 januari 2011 16:38

Vi påbörjade vårt slott-bygge i tisdags. Alla var minst sagt sugna på att sätta igång, material: "Skräp" som barnen delvis tagit med hemifrån, tack för det:-)

Ibland kan det vara svårt att komma överens om hur slottet skall se ut, speciellt när 8 barn ska säga sitt, men detta skapar ju samarbetstillfällen och massa nyttiga egenskaper som man behöver lära sig...       

Av Jenny, Eva o Mia - 25 januari 2011 14:55

Nytt år, nya pengar! Vi har köpt in lite nya grejer...

Blandannat ett byggmaterial som heter Plus plus... Det är ett litet "pilligt" material som man kan bygga en väldiga massa saker och skapa olika mönster. Det ser ut som små pusselbitar, det blev populärt från första början!


      

Av Jenny, Eva o Mia - 25 januari 2011 14:36

Idag har vi haft  vår första riktiga gruppträff i våra temagrupper. Detta musikstycke har verkligen inspirerat barnen och de verkar tycka att det är spännande! Grupp 2 hamnade i en diskussion kring teater om prinsar och prinsessor, Bergakungen och kriget mellan det onda och det goda.


Var ska handligen utspela sig? (Pedagaogen) I Bergakungens slott utropar barnen och genast hamnade tankarna kring olika slott och de var överrens om att de ville tillverka Bergakungens slott! Genast satte arbetet igång....



Här lyssnar och dansar vi till "vårt" musikstycke

 


Grupp 3 började prata om en dramatisering och fick visa med sitt kroppsspråk och sina grimaser hur Bergakungen såg ut.


Grupp 1 pratade om självaste ""Bergakungen" och började rita hur "Bergakungen" ser ut och hur han är.

Av Jenny, Eva o Mia - 18 januari 2011 14:10

Terminens första tema drogs igång idag!


Vi har tänkt att göra lite annorlunda med det pedagogiska temaarbetet denna termin! Idag gav vi alla samma upplevelse då alla fick lyssna till musikstycket "I Bergakunges sal" Ett minst sagt händelserikt musikstycke, lyssna gärna in dig på det på följande länk: http://www.youtube.com/watch?v=1CtDxkz1q9w.


Efter denna musikupplevlese intervjuade vi varje barn kring deras tankar under musikens gång och hur det kändes. Utifrån detta ska vi försöka kategorisera barnens idéer och skapa arbetsområden utifrån deras tankar, det ska bli spännande och se vad vi hamnar!


Vi har gjort en liten mer formell bakgrund till valet av vårt första tema;


Tematiskt arbete utifrån

”I Bergakungens sal”

Bakgrund

”I Bergakungens sal” är ett instrumentalt musikstycke av den norske kompositören Edvard Grieg. Det är ett musikstycke vi tror kan inspirera och väcka tankar hos barnen. För att stärka samarbetet mellan Tellus och Stjärnan tyckte vi att det kunde vara av värde att arbeta med detta som ett gemensamt tema.

 

 

Syfte

Syftet är att låta barnens egna upplevelser styra in oss på olika arbetsområden såsom skapande, drama, musik, språk etc.

 

Mål

 

  • Varje barn skall få möjlighet att använda olika uttrycksformer.
  • Samarbete i olika former och konstellationer.
  • Ge barnen tid till ett längre arbete med ett sammanhang och en röd tråd.

 

 

Vad säger läroplanen?

 

Barnen skall få möjlighet att utveckla sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång, musik, dans och drama.

 

Detta arbetssätt är något vi vill pröva denna termin, det känns spännande och kul att dra igång med! Dessutom är tanken att vi ska kunna göra detta tillsammans med Tellus! Stärka samarbetet känns viktigt, speciellt inför kommande läsår!


Förövrigt har vi det mycket bra på Stjärnan! Det känns som att både barn och personal har fått lite ny energi.....( Ja förutom de som åkte på maginfluensan :-(

Men nu är så gott som alla tillbaka och det känns väldigt roligt!

Av Jenny, Eva o Mia - 11 januari 2011 14:52

Lördagen den 8:e januari fyllde vår första femåring 6år!

Kalas hade vi tisdagen den 11:e och det var så roligt! Nya presenter för i år;  små djur i glas!         

Av Jenny, Eva o Mia - 11 januari 2011 14:51

Rinkabyholmsförskola

Avd.Stjärnan

 

Månadsblad januari 2011

 

Nu är det ett nytt år med nya möjligheter och utmaningar, god fortsättning på 2011! Sammanslagningen på Galaxen under jullovet har fungerat bra, både barnen och personalen som varit där tyckte att det var roligt att träffa andra barn och kollegor! Men nu går vi en ny termin till mötes, den sista terminen som förskolebarn och den sista barnkullen på Stjärnan. En epok går i graven kan man väl säga…

 

Vi har valt att göra nya temagrupper denna termin, så ”Katterna”, ”Bilarna” och ”Glassarna” kommer att bli nya grupper med nya konstellationer. Temaarbetets inriktning har vi inte riktigt lagt upp än, tanken är att barnen denna första vecka bara ska få vara tillsammans igen.

 

Denna termin har vi tänkt blanda oss lite mer med Tellusbarnen. Vi delar upp våra grupper och jympar respektive går till skogen tillsammans med dem, det blir alltså fortfarande jympa varannan vecka för just ditt barn, se uppdelning nedan.

 

Annars är det mesta som vanligt, vi är bemannade här på Stjärnan mellan 7.00- 17.00, behöver ditt barn längre tid meddela gärna oss i god tid.

Framåt på vårkanten blir det såklart information och diskussion kring förskoleklassen och den spännande övergången som kommer att ske!

 

Men nu är vi i januari, snön ligger fortfarande tung på marken och vi ser fram emot denna härliga termin med era snart blivande 6åringar!

 

 

 

Hälsningar

 

Eva

Mia

Jenny

Samuel, vår allra

första 6-åring!

 

Ovido - Quiz & Flashcards